Gravel buitenbanden

Er zijn 65 producten

Een van de snelst ontwikkelende fietsdisciplines is zonder twijfel gravelriden. Heel wat fietsers schaffen zich dezer dagen een gravelbike aan om onbekend offroad terrein te verkennen, maar ook op de weg uit de voeten te kunnen. Daarnaast wordt de gravelbike ook vaak gebruikt voor woon-werkverkeer. Het is dan ook een echte allrounder. Gravelband...

Een van de snelst ontwikkelende fietsdisciplines is zonder twijfel gravelriden. Heel wat fietsers schaffen zich dezer dagen een gravelbike aan om onbekend offroad terrein te verkennen, maar ook op de weg uit de voeten te kunnen. Daarnaast wordt de gravelbike ook vaak gebruikt voor woon-werkverkeer. Het is dan ook een echte allrounder. Gravelbanden moeten daarom al even allround zijn. Bij Fashion For Cycling hebben we een ruim assortiment zodat jij vast en zeker de juiste gravelbanden kan kopen. Breng dus snel een bezoekje aan de Fashion For Cycling-winkel in Lotenhulle of Geraardsbergen of plaats je bestelling meteen online.

Gravel banden kopen?

Sommigen beweren wel eens dat gravelbanden een mix zijn van cross buitenbanden en mountainbike buitenbanden en die vergelijking komt inderdaad niet uit de lucht vallen. Ze lijken misschien nog het meest op cyclocross banden omdat gravelbanden standaard 28 inch zijn, net zoals bij een koersfiets of cyclocrossfiets. 


Het grote verschil met cyclocrossbanden is de breedte. Waar de standaard breedte van crossbanden 32 of 33 mm is wegens UCI-regelgeving, is een typische gravelband ongeveer 35 mm breed. Er zijn echter gravelbanden die nog een pak breder zijn met breedtes tot wel 42 mm of meer. Die breedtes vinden we terug bij mountainbikebanden. Enkele types zijn ook ‘amper’ 30 mm breed. Deze gravelbanden worden gebruikt op vrij lichtlopende offroad ondergrond. 

 

Een ander groot verschil met cyclocross banden is dat de meerderheid van de gravelbanden tubeless ready zijn. Hier herkennen we de invloed van het mountainbiken waar het tubeless rijden al een tijdje sterk ingeburgerd is. Het grote voordeel is dat je bij tubeless gravelbanden met een lagere bandendruk kan rijden, wat een positieve invloed heeft op de rolweerstand, grip en comfort. Ook het bandenprofiel is uniek. Typische gravelbanden hebben kleinere noppen dan echte crossbanden of mountainbikebanden wegens de rolweerstand. Crossbanden moeten zich vastgrijpen in de modder om grip te vinden. Op de gravelbike zal je deze omstandigheden minder snel tegenkomen.

Toch is er een breed scala aan profielen, met gravelbanden met diepere noppen die eerder lijken op mountainbikebanden tot gravelbanden met weinig profiel die maar weinig verschillen van racebanden.

Veel fietsers willen graag gravelbanden monteren op hun koersfiets, maar of het technisch mogelijk is hangt af van je koersfiets. Gravelbanden zijn uiteraard breder zodat ze niet altijd tussen je voorvork passen. De kans dat ze passen is groter als je gebruik maakt van schijfremmen dan als je velgremmen hebt.

Gravel buitenbanden bestel je eenvoudig bij Fashion For Cycling

Om volop te kunnen genieten van de vrijheid die met gravelbiken gepaard gaat, heb je uiteraard de juiste gravelbanden nodig. Koop jouw nieuwe gravelbanden daarom meteen via de Fashion For Cycling-webshop of kom langs in de winkel en aarzel niet om advies te vragen.

 

Gravel banden

Hoeveel druk in gravel banden?

In gravel banden moet er heel wat minder lucht dan in racefietsbanden, maar wel meer dan in MTB-banden. De juiste spanning is afhankelijk van je gewicht, de staat van de ondergrond, je rijgedrag en de bandbreedte. Op de gravelband staat ook de minimale en maximale druk vermeld. Bij een bandbreedte van 37 mm bijvoorbeeld volstaat 4 bar als je 60 kg weegt. Weeg je daarentegen 85 kg? Dan zal de druk rond de 5 bar moeten schommelen.

Kan een gravelband op een racefiets?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of een gravelband op een racefiets kan. Eerst en vooral moet je wiel een bredere band toestaan. Op veel racefietswielen is 30 mm sowieso het maximum. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een gravelband hoger en breder komt dan een racefietsband. Je loopt dus het risico dat je band tegen je kader zal slepen. Zeker bij fietsen met velgremmen is dit het geval. Bij racefietsen met schijfremmen is de kans dat een gravelband zal passen heel wat groter.

Hoe breed moeten gravelbanden zijn?

Er zijn bij gravelbanden veel verschillende breedtes mogelijk:

 

  • 25 tot 28 mm: deze breedte is voor ‘groad’ gebruik, vooral asfalt met hier en daar wat lichte gravel.

  • 30 tot 32 mm: deze breedtes is al meer richting gravel. Je gaat voornamelijk over gravelwegen met af en toe asfalt.

  • 33 tot 38 mm: deze breedtes zijn het populairst bij gravelbanden. Hiermee rijd je comfortabel over klassieke gravelwegen.

  • 40 tot 44 mm: met gravelbanden tussen 40 en 44 mm ben je voorbereid op slechte ondergrond en onbekend terrein waar nog maar weinig bikers geweest zijn.

  • 45 mm of meer: deze banden bieden extra comfort tijdens zeer lange graveltochten. Echt elk terrein dat je voor de wielen krijgt kan je overwinnen.

Minder
Meer
Toont 1 - 24 of 65 producten
Accept

Wij gebruiken cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij ons voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en mogelijk ook buiten onze website volgen.