De Castelli Gabba, die ondertussen niet alleen binnen het wielerpeloton maar ook ver daarbuiten een iconische status heeft opgebouwd, blaast dit jaar tien kaarsjes uit. Het perfecte moment dus voor een terugblik op de manier waarop één kledingstuk zorgde voor een ware revolutie in de fietswereld.

Hoe het allemaal begon…

Voor het initiële ontstaan van de Gabba moeten we terug naar 2009. In die tijd stelde regenkledij nog niet veel voor en in het algemeen stond fietskledij nog mijlenver af van de kwaliteit die er nu op de markt is. Aan aerodynamica werd al helemaal weinig aandacht besteed. Regenvestjes waren eerder plastieken jacks die als tenten wapperden in de wind. Omwille van het gebrek aan kwalitatieve regenkledij maakten sommige renners, zoals de Noor Gabriel Rasch , zelfs hun eigen regenjack!

Alles veranderde echter in augustus 2009. Tijdens de Brixia Tour - een meerdaagse wielerwedstrijd die elf edities kende en werd verreden rond de Italiaanse stad Brescia – vond er een meeting plaats tussen de ontwerpers van Castelli en enkele renners van het Cervélo TestTeam. De deelnemers? Onder meer Gabriel Rasch, Thor Hushovd, Heinrich Haussler, maar ook Serge Pauwels. Niet toevallig werden renners gekozen uit landen waar de weersomstandigheden nogal grillig kunnen zijn. Het resultaat van deze vergadering? De renners waren unaniem: er was nood aan een kledingstuk dat hen warm en droog hield in koude en natte omstandigheden, terwijl koersen steeds comfortabel bleef.

Het bleek een ware revolutie…

Zo gezegd, zo gedaan… Castelli ging meteen aan de slag en tijdens het voorjaar van 2010 kregen de renners van het Cervelo TestTeam een aerodynamisch, zwart kledingstuk met korte mouwen voorgeschoteld om de voorjaarsklassiekers mee af te werken. Tijdens het Belgische openingsweekend werd het regenjack meteen serieus op de proef gesteld, maar wat bleek… De renners waren in de wolken! Het revolutionaire product was geboren en werd tot ‘Gabba’ gedoopt, niet toevallig de bijnaam van toenmalig renner Gabriel Rasch, die aan de basis lag van het ontstaan van de Gabba.

De dag waarop de Gabba een icoon werd

Milaan-Sanremo 2013 veranderde alles voor de Gabba. In die 104de editie van het Italiaanse wielermonument werden de renners getrakteerd op regen, koude temperaturen en zelfs een portie sneeuw! De ideale weersomstandigheden waarin de Gabba schittert!

Op die bewuste 17 maart werd de Gabba ook bekend bij een breder publiek, want niet alleen de renners van het toenmalige Garmin-Cervélo team maakten ervan gebruik, ook heel wat andere profs werden gespot met een Gabba. Om aan sponsorverplichtingen te ontsnappen werd het Castelli-logo namelijk verwijderd met een markeerstift. Het kwam zelfs zo ver dat er bij andere teams zwarte verpakkingsboxen werden geleverd met daarin een Gabba en een zwarte stift, zo gegeerd was de Gabba dus!

Een eindeloze zoektocht naar perfectie…

Hoe verbeter je in godsnaam een product dat reeds zo populair en geliefd is? Dat vroegen de ontwerpers bij Castelli zich ook af en zo gingen ze opnieuw ten rade bij de profrenners.  Het antwoord? Nog meer regenbestendigheid, maar met hetzelfde ademend vermogen. Daarvoor klopte Castelli aan bij Gore, op zoek naar een stof die de renners de volledige rit tegen de regen zou beschermen. Na uitvoerig onderzoek zag uiteindelijk de Gore-Tex Infinium Windstopper stof het levenslicht. Ook werden de naden aan de schouders toegeplakt en werd gebruik gemaakt van iets warmere stoffen aan de voorkant van de trui dan aan de achterkant. Op aanraden van de Team Ineos-renners werd gekozen voor twee achterzakken. Op die manier werd de Castelli wintercollectie van 2019 aangevuld met de vierde generatie van de Gabba: de Gabba RoS (Rain or Shine).

De Gabba kan perfect gecombineerd worden met een paar armstukken zoals de Castelli Nanoflex 3G. Hou je niet van de combinatie met armstukken? Geen probleem want Castelli ontwikkelde daarnaast ook een variant met lange mouwen en zelfs afneembare mouwen: de Perfetto (Convertible).

Niet alleen voor de profs…

De Gabba mag dan wel ontstaan zijn in de buik van het professionele wielerpeloton, de Gabba is er niet alleen voor profrenners. Doorheen de jaren werd de Gabba ook populair bij het bredere publiek. Raar maar waar: zelfs Castelli dacht in het begin dat de Gabba een nicheproduct zou worden! Echter zijn naast de profs ook heel wat wielertoeristen helemaal overtuigd van zijn enorme veelzijdigheid, want de Gabba is meer dan een regenjack! En wie zijn wij om hen daarin tegen te spreken, want iedereen zal het beamen, de Gabba is echt een essentieel onderdeel van je fietsoutfit!

Heb je nog geen Gabba in je kleerkast hangen? Ontdek hem dan nu op onze webshop! Andere producten van Castelli vind je hier.

Bekijk hier het filmpje over het tienjarig bestaan van de Gabba.

 

 

 

 

 

d