Fietsen, het hele jaar door!

Fietsen met de zon op je snoet is zalig, maar ook bij minder mooi weer kan fietsen aangenaam zijn. 
Geen zin om half verzopen of verkleumd thuis te komen? Met een goede voorbereiding ga je gerust op weg, ongeacht het weer! 

Houd je hoofd erbij

Bescherm je hoofd tegen koude en/of zweet met een muts onder je helm.
In de zomer kies je voor een licht mutsje die het zweet goed opneemt en afvoert.
In de winter opteer je best voor een gevoerde muts of mutsen waar Windstopper voorzien is ter hoogte van de oren en het voorhoofd.

Is het echt ijskoud?
Pak jezelf dan lekker in met een balaclava waarbij enkel de ogen niet afgedekt zijn. Ook een buff maakt het een stuk aangenamer.
Deze sjaaltjes draag je rond je nek of op je hoofd. De sjaaltjes zijn verkrijgbaar in verschillende stoffen voor zomer en winter.

Ga voor warme handen

Met de juiste fietshandschoenen houd je je handen lekker warm. 
Zomerhandschoenen zijn er om de handen te beschermen. Tussenseizoenhandschoenen hebben een fijne voering en kunnen gedragen worden wanneer het nog niet erg koud is, maar wel te fris om zonder handschoenen te rijden.
Dunne handschoenen met Windstopper laminaat worden vaak gedragen in competitie omdat het gevoel met het stuur behouden blijft.

Op zoek naar een exemplaar voor wanneer het echt koud is?
Ga dan voor handschoenen met fleece voering met Windstopper laminaat en/of een waterafstotende softshell laag. Beide soorten zullen de koude wind blokkeren en de handen warm houden. Fietshandschoenen met waterdicht Goretex laminaat zorgen ervoor dat je handen droog en warm blijven.

Voor de echte koukleumen zijn er de extra warme handschoenen met een Polartec laag of handschoenen met verwarmingselementen.
Ook de Neoprene handschoenen blijven populair omwille van hun mooi aansluitende pasvorm.
Tip: trek bij die laatste nooit je handschoenen uit tijdens de rit. Doordat je handen klam geworden zijn in de handschoen, zal je deze maar heel moeilijk opnieuw aankrijgen

Bye bye natte voeten

Natte voeten hebben is een echte kwelling. Het is daarom erg belangrijk dat je voor de juiste overschoenen kiest.
H2O overschoenen hebben een waterafstotende bovenzijde en veelal een dunne fleecelaag, ideaal voor regenachtige dagen dus.

sealskinz.jpg

Het meest populaire materiaal voor overschoenen blijft Neoprene met zijn waterafstotende laag.
Daarnaast is Neoprene elastisch en houdt het ook de warmte vast.

Lange broeken zijn tegenwoordig zo gemaakt dat het water niet onmiddellijk in de stof doordringt.
Het nadeel hiervan is dat de regen naar de schoen of overschoen afloopt.
Om dit te verhinderen heeft Gripgrab vorige winter een efficiënt item uitgebracht waardoor het water over de overschoenen druppelt en dus niet meer naar de schoen.

Mountainbikers kiezen best voor overschoenen met velcro onderaan zodat de overschoen eenvoudig over de schoen getrokken kan worden.

Sokken

Zorg altijd voor aangepaste sokken die het transpiratievocht goed opnemen. Zo koelen je voeten niet af door het zweten.
In de winter kies je best voor sokken met merinowol of thermolite vezel. Sealskinz biedt waterdichte sokken in verschillende voeringen, en zowel korte als lange exemplaren.

Winterschoenen

Naast overschoenen kan je ook kiezen voor winterschoenen. Dit is best een dure aankoop, maar winterschoenen gaan een stuk langer mee dan overschoenen. Dankzij het waterdichte laminaat (veelal Goretex) blijven de voeten droog en warm. Er is keuze tussen verschillende voeringen naargelang de temperatuur. Heb je snel koud? Ga dan voor schoenen met ARCTIC voering. Winterschoenen zonder extra voering hebben het voordeel dat ze je het hele jaar door kan dragen.

 

Werk met verschillende lagen

Ondershirts

Houd je bovenlichaam warm met een ondershirt dat goed aansluit op het lichaam.
In de zomer zijn er lichte hemdjes die het transpiratievocht opnemen, doorgeven naar de volgende laag en het lichaam koel houden.

1905334_999000_Active_Intensity_Zip_C1.J

Is het wat frisser?
Ga dan voor een tussenseizoenshemdje. Deze hemdjes transporteren het vocht en de normale lichaamstemperatuur blijft behouden.
De hemdjes zijn ook verkrijgbaar met een windstopperlaagje vooraan, ideaal om te dragen onder een niet-winddicht shirt of jas.
Ook voor afdalingen is zo’n hemdje geschikt, al hebben sommigen liever een compact en mouwloos vestje dat na de afdaling eenvoudig op te bergen is.

In de winter zijn er extra warme onderhemdjes die het lichaam drooghouden en tegelijkertijd ook warmte geven.

Arm-, been- en kniestukken

Het bovenlichaam en de benen moeten tijdens de rit beschermd worden tegen wind, regen en koude.
Wanneer het te fris is om in je zomeroutfit rond te rijden kan je gebruik maken van arm-, been- en kniestukken.
Wordt het toch te warm? Dan trek je deze gewoon uit.

Fietstruien

Vervolledig je outfit met een fietstruitje met lange mouwen, al dan niet met fleece, en combineer met een mouwloos windvestje om de borst te vrijwaren van wind. Diezelfde trui kan je ook als extra tussenlaag gebruiken en combineren met een jas voor wanneer het vriest.

Winterfietsjassen

Wanneer de temperaturen rond het vriespunt schommelen, is een winterfietsjas meer dan welkom.
Zo’n jas wordt gekenmerkt door z’n warme voering en een winddichte laag op de voorzijde en mouwen. De achterkant wordt vaak vervaardigd in Nanotechnologie. Bij Nanotechnologie parelt het water als het ware van de jas af. Lichte regen en opspattend water krijgen dus geen kans om meteen de jas door te dringen. Een ander voordeel is dat de voorkant van de jas de koude opvangt, terwijl de achterzijde instaat voor ventilatie om oververhitting te voorkomen.

Daarnaast kan je bij Fashion for Cycling ook terecht voor winterjassen volledig vervaardigd uit winddicht materiaal met een warme fleece laag. Deze jassen zijn tegenwoordig gemaakt uit softshell. Dit betekent dat de jassen niet volledig waterdicht zijn, maar wel behoorlijk wat vocht kunnen verdragen.

De keuze van jas is afhankelijk van het soort fietser. Voor een actieve mountainbiker zal een jas met niet-winddichte achterzijde voldoende zijn.
Een rustige amateurfietser of speed-pedelec fietser heeft meer baat bij een warme, isolerende jas.

Regenjassen

Regenjassen worden minder gebruikt tijdens de winter aangezien winterjassen tegenwoordig goede waterafstotende eigenschappen hebben. Echter wanneer het watergiet is een extra regenjas geen overbodige luxe! Van zodra de hemel is opgeklaard kan je best je regenjas uittrekken, tenzij je over een goede waterdichte en ademende regenjas beschikt. 
Gore heeft deze winter een uiterst lichte en waterdichte Goretex jas uitgebracht. Deze jas is gecombineerd met een warme voering waarmee je door weer en wind kan fietsen.

Het grote verschil tussen goedkope en duurdere regenjassen is de stof waaruit de jassen vervaardigd zijn.
Goedkope regenjassen worden vaak vervaardigd in nylon wat geen ademende eigenschappen heeft.
Ook is een duurdere regenjas voorzien van getapete naden. Hierdoor kan het water niet binnendringen.

De juiste collant

Wanneer je gaat fietsen in de winter is een lange broek geen overbodige luxe.
Bij broeken heb je de ‘gewone’ warme collant en de collant met windstopper laag voor temperaturen tegen het vriespunt.
Elk merk heeft verschillende types. Zo heeft Castelli een dunne ‘Lightweight’ collant met een fijn fleecelaagje voor milde temperaturen, een collant met een normale binnenlaag, een collant met een extra zware fleece en winddichte collants.
Die laatste zijn ideaal voor speed-pedelec rijders, aangezien zij heel wat wind vangen door hun snelheid.

Met deze kledingtips heb je geen enkel excuus meer om thuis te blijven wanneer de temperaturen niet echt meezitten.
En wordt het écht te koud voor jou dan blijf je doortrainen met ons gamma indoor fietstrainers.

INDEX:

-Softshell: laminaat die winddicht is en waterafstotend
-Windstopper: winddicht laminaat en waterafstotend. Binnen de orginele Windstopper stoffen zijn er verschillende types te bemerken; de Windstopper softshell is een dikkere stof maar er is ook het Windstopper laminaat die gebruikt wordt met lichte winddichte jasjes (meer voor de zomer).
-Nanoflex/ Norain: een stof behandeld met Nano-technologie. De druppels parelen als het ware op de stof waardoor ze niet doordringen.
-DWR treatment (Durable Water Repellent): er wordt een functionele finish voorzien om water en vuil minder te laten indringen. Deze behandeling wordt ook gebruikt bij bijvoorbeeld de nu hippe ‘knit’ schoenen om de deze te beschermen tegen vocht en vuil.