Het Belgische Lazer staat al jaren aan de top van het firmament als het aankomt op fietshelmen. Het is dus geen toeval dat net het Jumbo-Visma van onze eigen Wout van Aert koos voor Lazer-fietshelmen. Veiligheid gecombineerd met prachtige designs en een constante drive naar technologische vernieuwing zit echt ingebakken in het DNA van zowel Lazer als Jumbo-Visma. Daarom trok Lazer volop de kaart van een betere bescherming tegen rotationele impact bij een valpartij. Dit is een vraagstuk dat helmenfabrikanten al langer bezighoudt. Het resultaat mag er absoluut zijn. Deze nieuwe helmen zijn uiteraard binnenkort beschikbaar bij Fashion For Cycling!

Beter, lichter, steviger

Bescherming tegen rotationele impact bij een valpartij is noodzakelijk doordat je valt onder een bepaalde hoek en daardoor je hoofd ook onder een bepaalde hoek de grond raakt. Toch werd jarenlang effectieve bescherming tegen rotationele impact als een soort extraatje gezien, het resultaat van compromissen zoals een hoger gewicht, slechtere ventilatie en een hogere kostprijs. 

MIPS is daar een goed voorbeeld van. Het is geen toeval dat alle Lazer-helmen met een score van 5 sterren in de Virginia Tech Rating een MIPS-schaal bevatten. Maar MIPS is dus een extra schaal binnenin de helm. Dat kan beter, dacht Lazer.

Het resultaat is KinetiCore Integrated Rotational Impact Protection. Onafhankelijke tests hebben bevestigd dat deze built-in technologie dezelfde graad aan bescherming biedt als added-on technologie.


Bij deze nieuwe generatie helmen is in de EPS-laag een soort blokkenstructuur aangebracht. Lazer zelf noemt dit een ‘controlled crumple zone’, vergelijkbaar met de kreukelzone van een auto. Deze blokken absorberen de rotationele impact bij een valpartij veel beter dan een klassieke EPS-laag. Maar dat is lang niet het enige voordeel.


  • Impact Protection: De zogenaamde controlled crumple zones vangen de rotationele impact in geval van een valpartij op, zodat je hoofd en hersenen beter beschermd zijn en de kans op verwondingen veel kleiner is.
  • Lightweight: Omdat KinetiCore geïntegreerd is in de helm (in de plaats van added-on) weegt een helm met KinetiCore veel minder dan helmen met andere technologie tegen rotationele impact.
  • Ventilation: Bij het ontwerpen van KinetiCore werd sterk rekening gehouden met de factor ventilatie. De ventilatiegaten zijn strategisch geplaatst en de ventilatiewaarde ligt bij elk nieuw model met KinetiCore hoger dan bij een vergelijkbare voorganger. Meer ventilatie = meer comfort!
  • Reduced plastics: KinetiCore-helmen zijn milieuvriendelijker doordat er minder plastic wordt gebruikt dan bij helmen die gemaakt worden volgens traditionele methodes.

6 nieuwe KinetiCore-modellen  

Lazer zal vanaf de lancering 6 nieuwe modellen met KinetiCore-technologie op de markt brengen, namelijk 1 mtb-model, 2 road-modellen, 1 urban-model en 2 helmen voor kinderen.

De KinetiCore mtb-helm is de Jackal, wat een update is van de bestaande Jackal. De andere modellen zijn nieuw. Later worden nog meer Lazer KinetiCore-helmen ontwikkeld. Je hoeft alvast niet lang te wachten om Lazer KinetiCore-helmen in actie te zijn. Jumbo-Visma zal er op 3 april namelijk mee aan de start staan van de Ronde Van Vlaanderen.