Welke fietstrainer kies ik?

Het enorme aanbod aan fietstrainers kan ervoor zorgen dat je soms de bomen door het bos niet meer ziet.
Geen zorgen,
wij zetten hieronder de verschillende soorten fietstrainers en merken voor jou op een rijtje met de nodige uitleg.

Het grote gamma aan fietstrainers kan je onderverdelen in drie categorieën, namelijk de wheel-on trainers, de direct drive trainers en de rollenbanken. Deze categorieën kan je nog eens onderverdelen in twee grote groepen: de basic trainers en de smart trainersEen basis trainer is een fietstrainer waarbij je de weerstand manueel met een hendel kan aanpassen. Een smart trainer is een fietstrainer waarbij er interactie is tussen de trainer en een applicatie.

Wheel-on trainers

Een wheel on-trainer is een fietstrainer waarbij je achterwiel rechtstreeks op de trainer wordt geplaatst. Wheel-on trainers kan je meestal niet kunt koppelen met een applicatie (zoals bijvoorbeeld Zwift), aangezien je de weerstand bij deze trainers manueel aanpast met een hendel. Toch zijn er een paar uitzondering binnen de wheel-on trainers basistrainers.

Zo is de Tacx Vortex Smart is een smart wheel-on trainer. Deze trainer staat dus in interactie met een applicatie.
Door de koppeling wordt de weerstand van de trainer automatisch aangepast aan de hellingsgraad.

Direct drive trainers

Wanneer je kiest voor een smart fietstrainer, heb je vaak te maken met direct drive trainers. Om gebruik te kunnen maken van een direct drive trainer wordt het achterwiel uit de fiets gehaald. Nadien wordt de fiets bevestigd op de trainer. Op die manier wordt de aandrijving van de trainer rechtstreeks overgebracht op de fiets.

Direct drive trainers zijn stiller en nauwkeuriger dan andere types fietstrainers. Daarnaast hebben deze trainers een ingebouwde vermogenmeters voor bijvoorbeeld blokjestrainingen. Ze zijn ook erg aangenaam om op te trainen gedurende de winter. Combineer de direct drive trainer met een applicatie zoals Zwift en je fietst met plezier de winter door!
In dezelfde categorie vind je; Tacx Neo 2, Tacx Flux 2 & S

Mag het wat specialer zijn?

Op zoek naar het neusje van de zalm? Dan zal de Tacx Magnum fietstrainer je zeker en vast kunnen bekoren. De Tacx Magnum is een combinatie van een smart fietstrainer en een loopband. Maar terwijl een gewone loopband beschikt over een vliegwiel, is de Tacx Magnum uitgerust met een direct drive motor met hoge kracht die tot 30km/h gaat en een hellingsgraad van 15%. Ideaal als je van beide sporten houdt!

De Tacx Neo Bike Smart is een direct drive trainer, het is een soort ‘hometrainer’ maar dan een gesofisticeerde versie. Het voordeel van de Tacx Neo Bike Smart is dat je de fiets niet op de trainer hoeft te plaatsen. Daarnaast kan je deze trainer afstellen zoals je koersfiets en hoef je je geen zorgen te maken over je fietspositie.

Rollenbanken

Rollenbanken zijn de ideale fietstrainers als je gewoon wilt losrijden of de spieren op spanning te brengen. Rollenbanken zijn voorzien van een losse weerstand. Hierdoor is het eenvoudig om de spanning in de spieren weg te werken of om op te warmen voor een wedstrijd. Dat is dan ook waarom rolbanken vaak meegenomen worden naar een wedstrijd. Zo kunnen de renners tot kort voor de start de benen losrijden.


Het grootste voordeel van rollenbanken is dat je geen elektriciteit nodig hebt om er gebruik van te maken en je deze eenvoudig kan opbergen. Handig!
Niet te vergeten zijn de handige accessoires zoals trainingsband, trainingsmat, zweetdoek, tablethouder, ant+ antenne, Tacx bluetooth hartslagband. Zwift maakt indoor fietsen leuk!

Even kort door de bocht: Zwift is een applicatie die het mogelijk maakt om te fietsen in een virtuele wereld met mooie landlandschappen, heuvels en bergen.
De droom van elke fietser!

Zwift: oneindig veel mogelijkheden

Ben je een competitiebeest? Met Zwift kan je deelnemen aan allerlei wedstrijden en challenges, samen met de honderden andere fietsers die ook verbonden zijn met deze app. Naast het algemene klassement bestaat er dan ook een klassementen voor sprinters en klimmers.

Focus je liever op jouw eigen progressie? Dan kan je aan de hand van diverse trainingsprogramma’s je gestructureerde trainingen zonder winterse obstakels voltooien. Bovendien kan je met Zwift ook een individueel trainingsprogramma aanmaken. Voor elk wat wils dus!

Zwift voor iedereen?

Jammer genoeg is Zwift niet te combineren met elke fietstrainer. Enkel smart fietstrainers komen in aanmerking voor deze applicatie. Dit is omdat er bij Zwift gewerkt wordt met verschillende hellingsgraden. Deze virtuele hellingsgraden worden doorgestuurd naar de trainer waardoor de weerstand zwaarder wordt, net zoals in de echte wereld dus.