Tijdens de zomer worden we ook in België nu en dan geconfronteerd met warme dagen op de fiets. Zomerse omstandigheden lenen zich natuurlijk perfect tot een lang fietsavontuur, maar om ervoor te zorgen dat je fijne fietstocht niet in een ware ‘helletocht’ verandert, houd je best enkele zaken in het achterhoofd. Gelukkig helpen deze tips van Maxim Sports je al een heel eind op weg!

Het mag dan wel tot vervelens toe herhaald worden, maar wanneer je in warm weer sport, is het belangrijk om de aanvoer van vocht en elektrolyten op peil te houden. Een goede vochtbalans is misschien wel de meest cruciale basis om goede prestaties te leveren, want:

- Vocht ondersteunt de spijsvertering en verbranding  

- Vocht houdt je bloeddruk op peil

- Vocht voert ook warmte af en voorkomt oververhitting

Enkel water is niet voldoende!

Wanneer je zweet, verlies je niet alleen water maar ook heel wat elektrolyten, waarvan natrium en magnesium de belangrijkste zijn. Deze stoffen zijn cruciaal bij vele processen in het lichaam en zorgen ervoor dat het vocht wordt vastgehouden in het lichaam. Om je vochtbalans in orde te houden, drink je dus best niet enkel water, maar eerder een sportdrank met extra elektrolyten. Een kwalitatieve sportdrank vult meteen aan wat je aan voedingsstoffen hebt verloren en bevat naast koolhydraten ook de juiste concentratie aan elektrolyten.

Welke sportdrank kies ik? Hypotoon, Isotoon of Hypertoon?

Bij warm weer schreeuwt je lichaam als het ware om “koelvloeistof” en dan kan een constante aanvoer van vocht in combinatie met elektrolyten je fietstocht redden. Maxim is, in tegenstelling tot de meeste reguliere sportdranken, hypotoon. Het verschil tussen een hypotone sportdrank en een isotone sportdrank is:

-        Hypotoon is minder zwaar gedoseerd, waardoor het sneller wordt opgenomen in het lichaam.

-        Hypotoon bevat minder suiker (en is dus minder zoet) 

-        Een hypotone sportdrank bevat meer elektrolyten

Daarnaast bevatten hypertone sportdranken een hogere concentratie aan koolhydraten en suikers, waardoor deze trager in het lichaam worden opgenomen. Een hypertone drank is dan ook een ideale energiedrank voor na de training.

Last van je spijsvertering?

Heb je vaak last van je spijsvertering tijdens het fietsen? Een mogelijke oorzaak is te vinden bij het innemen van verkeerde of te veel voeding. Echter kunnen darmproblemen ook ontstaan door tekorten en dan vooral een tekort aan vocht en elektrolyten (=zouten). Voor duursporters is een combinatie van een overdaad aan suikerrijke voeding en te weinig vocht een nachtmerrie voor de darmen. Zeker bij hoge temperaturen is de aanvoer van voldoende vocht en elektrolyten essentieel! Want als je te weinig drinkt, worden voedingsstoffen zoals o.a. suikers niet meer door de darmen opgenomen en komen de darmen in opstand. Met alle (onaangename) gevolgen van dien.

Bezint eer ge begint!

Fietstocht op de planning? Dan denk je best even na over je voedingsstrategie vooraleer je de fiets op springt. Zo is de Maxim Sports Drink vanwege zijn unieke hypotone karakter en natuurlijke samenstelling dé ideale sportdrank en dorstlesser. Een goede richtlijn is om 750 ml sportdrank per uur te drinken. Bij voorkeur een hypotone sportdrank, omdat deze meer elektrolyten bevat dan een reguliere isotone drank.

Daarnaast heb je nog wat extra koolhydraten nodig, maar overdrijf hierbij zeker niet! Ook het innemen van te veel koolhydraten heeft negatieve gevolgen. Zo is het aanbevolen om tijdens je fietstocht 60 tot 80 gram koolhydraten per uur in te nemen.

Zo is één Maxim Energy bar per 90 minuten ruim voldoende, maar natuurlijk wordt dit beïnvloed door de trainingsintensiteit. Ervaring leert ons dat het eten van vast voedsel tijdens een zware inspanning en bij hele hoge temperaturen lastig is. Een goed alternatief voor een energy bar of ander vast voedsel is bijvoorbeeld de Maxim Power Gel Drink. Met name in het laatste uur, met de finish in zicht en een quasi lege bidon, kun je 1 of 2 Maxim Energy Gel Drinks nemen voor een laatste energy boost.

Maxim Total Hydration – Ook ideaal voor onderweg

Maxim Total Hydration is een ideale sportdrank in een compacte verpakking. Makkelijk voor in je achterzak en om mee te nemen in je (vakantie)koffer. De bruistabletten bevatten een optimale samenstelling van koolhydraten en mineralen en lossen gemakkelijk op in water. Zo hoef je nooit meer zonder sportdrank te vertrekken.

Recuperatie is even belangrijk

Ook na het sporten is het cruciaal om goed te blijven drinken en zorgen voor de nodige hydratatie. Je lichaam is echter na een grote inspanning nog zeker twee uur actief met o.a. verbranding en herstel. Zin in een frisse pint meteen na een warme fietstocht? Hoe verleidelijk het ook klinkt, goed voor je herstel is het allerminst…  

Zo, hopelijk hebben wij je alvast een duwtje in de rug gegeven, nu is het aan jou! Stel je voedingsstrategie op, maak een route en geniet van je fietstocht!

Ontdek het volledige aanbod aan Maxim sportvoeding hier.