Het winterzonnetje nodigt je uit om te gaan fietsen! 
Met de juiste kleding hoef je al niet na een halfuur huiswaarts te keren.

Wat draag je wanneer?

Het is zeer belangrijk dat je handen en voeten warm blijven tijdens de koude weersomstandigheden.
Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden geschikt voor elke temperatuur.

- SOKKEN -

De eerste isolatielaag zijn je sokken, door de juiste keuze van sokken kan je voor extra isolatie zorgen. In het tussenseizoen kan je kiezen voor een sok uit bijvoorbeeld polyester die voor wat extra warmte zorgt maar tegelijk ook een uitstekende ventilatie garandeert.


Wintersokken van Merino-wol, Thermolite of Primaloft bieden een uitstekende isolatie terwijl je voeten droog blijven door de uitstekende zweetventilatie. Ze zijn in tegenstelling tot wat sommigen denken superzacht en prikken helemaal niet!
Gebruik zeker geen 2 paar (zomer)sokken over elkaar, dit zorgt alleen maar voor wrijving en komt de bloedcirculatie zeker niet ten goede.

Waterdichte sokken zijn een aanrader wanneer je in vochtig weer een outdoor-activiteit wil beoefenen. De sokken hebben een naadloze constructie, zijn waterdicht en ademend. Ze zijn te verkrijgen in verschillende warmte uitvoeringen en lengtes.

- OVERSCHOENEN -

Wanneer het regent of als de wegen zeer nat liggen kan je opteren voor waterproof overschoenen, al dan niet gecombineerd met wat extra voering. Hierdoor blijven je voeten en schoenen droog waardoor je voeten niet snel zullen afkoelen.


In de regen kan je voor neoprene (duikerstof) overschoenen kiezen, deze zijn sterk waterafstotend en zorgen ervoor dat de lichaamswarmte binnen de overschoen blijft. Deze zijn ook verkrijgbaar met een extra coating die vuil en modder tegenhouden en bestaan ook in dikkere neopreen waardoor deze extra waterbestendig en warmer zijn. De nieuwe trend zijn de extra lange overschoenen die het opspattend water tegenhouden zodat het onderbeen na een lange rit ook droog blijft.

Onder droge maar koude omstandigheden kies je voor overschoenen met een windstopper/windblocker in combinatie met extra voering. Hierdoor worden je voeten perfect geïsoleerd tegen het gure winterweer.


Overschoenen kunnen afhankelijk van type en merk verkregen worden in mountainbike versie -met velcro onderaan om gemakkelijker over een robuustere schoen te trekken- en voor de koersschoenen -gesloten voor een betere afsluiting aan de zool-. De meeste overschoenen zijn met rits- of velcro sluiting achteraan maar kunnen tegenwoordig ook zonder sluiting verkregen worden. Daardoor is er een groter comfort- en een betere bescherming tegen water.

- WINTERSCHOENEN -

Wil je geen gedoe met aan- en uittrekken van overschoenen overweeg dan om een paar winterschoenen aan te schaffen. Deze zijn waterdicht en beschikbaar in verschillende uitvoeringen.

winterschoenen_2.jpg

- WINTERHANDSCHOENEN -

Winterhandschoenen zijn er net als de overschoenen ook in verschillende uitvoeringen.

Lichte handschoenen zijn meestal gemaakt in een gebrushte fleecevoering en
geven wat extra warmte bij de eerste temperatuurdaling.

Sommige dunne handschoenen zijn echt gemaakt om te dragen onder andere handschoenen om zo een extra isolatielaag te kunnen vormen.


Handschoenen met windstopper/windblocker zijn er in veel verschillende uitvoeringen afhankelijk van jouw behoefte. Handschoenen in Windstopper materiaal zijn uiteraard windbestendig maar zijn bovendien waterafstotend en ademend.
De dunne versies zijn ideaal in het tussenseizoen of voor wedstrijd rijden omdat de grip op stuur en hendels blijft behouden.

hemd-craft-fuseknit-comfort-ls-m.jpg
hemd-craft-warm-intensity-ls-cn-m.jpg
hemd-craft-warm-intensity-ls-cn-m.jpg

De warmere winddichte handschoenen hebben een fleece of Primaloft voering wat zorgt voor extra isolatie.

hemd-craft-fuseknit-comfort-ls-m.jpg
hemd-craft-warm-intensity-ls-cn-m.jpg

Bij regenweer kan je kiezen voor neoprene handschoenen die sterk waterafstotend zijn en bovendien ook de lichaamstemperatuur behouden.


Wanneer de regen gecombineerd wordt met ijzige temperaturen kan je ook opteren voor handschoenen met Goretex/Hipora-membraan met extra voering. Met deze handschoenen blijf je gegarandeerd droog en door de winddichte en isolerende eigenschappen zal je ook warme handen blijven hebben. Door de ademende eigenschappen zijn deze ook ideaal in droge omstandigheden.

Indien je echt last hebt van koude handen zijn er de verwarmende handschoenen. Deze worden opgewarmd door aanvoering van een oplaadbare batterij en zijn bovendien ook water- en winddicht.

Denk er zeker ook aan om je lichaam warm te houden!


Als je lichaam te koud wordt in de vitale delen (hersenen, torso), besluit het brein om bloed weg te halen van bijvoorbeeld de handen en voeten om die naar je vitale organen te sturen. Daardoor worden je handen en voeten koud. Dus als je koude voeten en handen wilt voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je je hoofd en lichaam ook tegen de kou zult beschermen. Met andere worden: denk aan een goede wintermuts, draag een thermisch ondershirt, winddicht winterjack, enz..

hemd-craft-fuseknit-comfort-ls-m.jpg
hemd-craft-warm-intensity-ls-cn-m.jpg