FIETSKLEDING WASSEN... HOE?

Fietskleding wordt nu eenmaal vuil, of je nu fietst onder een stralende zon of door de gietende regen; vuile kledij moet weer proper worden. Je houdt toch ook liever uw fietskledij langer door een extra wasbeurt? Hieronder kun je een aantal tips vinden bij het wassen van uw fietskledij.

 

WASSEN VOOR GEBRUIK

Na lange tijd zoeken vindt je de ideale fietskledij die je wou hebben … Toch gebruik je deze best niet meteen als je thuis komt. Was alvorens je gaat fietsen uw fietskledij met de hand in koud water. Dit beschermt uw kledij tegen het verliezen van de mooie kleuren. Zo behoud je natuurlijk ook nog steeds die beschermende laag bij wind/regenvesten. Zemen zijn behandelt met een antibacteriële laag die kan irriteren wanneer dit niet eerst wordt uitgewassen.

 

WASSEN NA FIETSRIT

Kom je moe thuis van een lange training? Of ben je “perte totale” van die ene straffe wedstrijd? 
Haal uw kledij altijd uit de sporttas! 
Heeft u geen tijd om het onmiddellijk te wassen hang de kledij dan wel te drogen want in een vochtige tas -dikwijls met een vochtige handdoek in de buurt- gaat je lycra kledij 'versterven'. Probeer uw krachten toch nog samen te bundelen zodat je uw fietskledij meteen in de was kunt steken. Dit doe je het best om de kwaliteit en het uitzicht van uw fietskledij te behouden. Zo heb je ook geen enkel probleem met eventueel modderplekken die na een tijd in uw fietskledij is gedroogd.

 

RITSEN OF TOCH PLAKKEN?

Heb je velcro’s of ritsen op uw fietskledij? Controleer dan goed dat alles dicht is, zo vermijd je beschadigingen aan je fietskledij. Als je dit niet doet, kun je haperingen veroorzaken terwijl uw was draait.

Als alles dicht is, draai vervolgens uw kledij binnenstebuiten. Dat houdt uw fietskledij langer mooi. Wil je toch zeker zijn dat je geen beschadigingen hebt aan uw fietskledij die je zo graag wou? Was uw velcro of ritskledij in een wasnetje.

 

WASSEN MET DE HAND? ZOVEEL WERK …

Kijk altijd in het label van je kledij welke wasvoorschriften er moeten gevolgd worden.

Wassen op 30graden op een normaal programma voor de meeste kledij, ondergoed mag in de meeste gevallen (altijd controleren op het label!) op 60 graden gewassen worden behalve polypropilene niet!

Regenjassen moeten niet altijd gewassen worden maar toch om de paar keren. Stoffen zoals Goretex zijn laminaten die je kan vergelijken met de huid. Wanneer deze niet regelmatig gewassen worden verstoppen de poriën en verliest het zijn ademend vermogen.

Wassen met de hand is natuurlijk het meest aangeraden, maar dat is natuurlijk in de ideale wereld. Dit vraagt dan ook veel werk. Gelukkig bestaat er een handwasprogramma. Gebruik dit programma op een temperatuur van maximaal 30 graden.

Gebruik zeker niet teveel wasmiddel en zeker geen wasverzachter. Als je toch uw fietskledij wil wassen met wasmiddel, gebruik dan het best lopend wasmiddel en geen poeder. Als je uw fietskledij wast met de hand, zorg er dan voor dat je niet teveel wasmiddel gebruikt en dat alles goed uitgespoeld is. Je hebt toch niet graag jeukende/irriterende fietskledij? Dit krijg je voornamelijk als uw fietskledij niet goed uitgespoeld is.

 

ZIE IK NU VLEKKEN?

Als je uw fietskledij uit de was haalt, controleer deze dan meteen na op vlekken. Als je nog vlekken ziet, was ze dan meteen opnieuw. Als je ze laat drogen krijg je de vlekken er nog moeilijk uit. Tenzij je natuurlijk gaat voor de bolletjestrui?

 

DE DROOGKAST ROEPT

Is uw fietskledij klaar met wassen? Laat deze dan best aan de open lucht drogen. Meestal zijn de kledingstukken niet echt doornat door de techniciteit van de stoffen en is de kledij -behalve het zeem- zeer snel droog. Ook al hoor je de droogkast van ver roepen, hang je fietsshirt/broek op aan een kapstok. Zo voorkom je dat je fietskledij zich gaat vervormen.

 

WASSEN OF NIET

Door te wassen verslijt je je fietskledij. Dit geldt ook voor regenjassen en windvesten. Het is dan ook niet noodzakelijk om regenkledij telkens weer te wassen. Beoordeel zelf wanneer je vindt dat uw fietskledij gewassen moet worden of niet.


Accept

Wij gebruiken cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij ons voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en mogelijk ook buiten onze website volgen.