HOE KIES IK MIJN HELM?

Een goede fietshelm is van essentieel belang! Zowel op de koersfiets, mountainbike als op de elektrische fiets is de fietshelm niet meer weg te denken.

Er is een heel groot aanbod aan fietshelmen., dus als je weet op welke fiets je gaat rijden ben je al een stap vooruit.  Zo heb je aparte fietshelmen voor op de koersfiets, mountainbike, speedpedelec en kinderfietsen. Toch zijn er nog een aantal andere grote verschillen.

 

VEILIGHEID BOVEN ALLES!

Dat een fietshelm veel ellende kan voorkomen, daar hoeft geen enkele fietser meer van overtuigd te worden. Een goede fietshelm vangt namelijk de klap voor je op als je op je hoofd valt. De prijs zegt natuurlijk niets over de veiligheid van een fietshelm. Zo zijn alle fietshelmen die wij verkopen gekeurd volgens de Europese Norm. Dit geldt uiteraard ook voor de Speed Pedelec helmen. Deze hebben de speciale norm NTA 8776.. , deze moeten namelijk meer bescherming geven dan een gewone fietshelm. Dit wegens je met een Speed Pedelec hogere snelheden behaalt. Het voorste gedeelte is dikker en de slapen worden meer beschermd. Sommige van deze helmen kan je uitbreiden met een vizier zodat de wind wegblijft uit je ogen bij hogere snelheden.  Zo heb je ook een aantal helmen die uitgerust zijn met een achterlicht.

 

MIPS … WAT?

Je ziet af en toe op een helm MIPS staan, maar wat is dit nu precies? MIPS is een extra laag binnenin je fietshelm. Deze laag kan licht meebewegen op het moment dat je fietshelm direct contact heeft met de grond. De buitenkant van de fietshelm vangt de grote klap op, maar MIPS zorgt ervoor dat je hoofd een klein beetje kan meebewegen in je fietshelm. Met MIPS wordt de schok voor je hersenen dus aanzienlijk verminderd. Dit helpt natuurlijk hersenschade te voorkomen.

 

EEN DURE OF GOEDKOPE HELM?

Zoals we al eerder vermelden zijn alle helmen goedgekeurd maar van waar dan het prijsverschil? Er zijn heel goedkope modellen op de markt, deze hebben meestal een aparte buitenschaal. De buitenste schaal wordt over de isomo helm geplaatst en vastgekleefd aan de boord. Deze helmen zullen zijn dienst bewijzen bij een val maar de buitenste laag is bijzonder broos voor scheuren en barsten. De meeste helmen binnen ons assortiment hebben een in-mold constructie wat wil zeggen dat buiten- en binnenkant in elkaar versmolten zijn en dus ook veel steviger zijn.

Een tweede belangrijk verschil is de pasvorm. Goedkope helmen zijn meestal unisize, 1 maat dus. Een unisize model wordt vervaardigd in de meest gangbare maat. Voor velen zal dit kunnen passen, echter voor kleinere of grotere hoofden zal dit niet de ideale maat zijn. Bij de betere helmen, meestal vanaf een €70 heb je de keuze uit 2 of 3 maten om zo de ideale maat te kunnen kiezen.
En last but not least; de aerodynamica, pasvorm en aantal verluchtingsgaten spelen ook een belangrijke rol in het prijskaartje. Zo zijn er nu gesloten helmen die lijken alsof er geen verluchting aanwezig is, doch hebben deze helmen een vernuftig ventilatiesysteem binnenin de helm.

 

VERVANG JE FIETSHELM TIJDIG!

Om veiligheidsredenen is het aangeraden om je fietshelm na ongeveer 3 tot 5 jaar te vervangen. Dit verschilt natuurlijk ook af van het rijgedrag van de fietser. Zo heb je tijdens het mountainbiken eerder te maken met kleine klappen of tikken. Al deze kleine klappen en tikken zorgen ervoor dat de helm kwetsbaarder wordt en minder bescherming biedt.

Bewaar je fietshelm ook niet op een plaats met veel UV-licht en temperatuurverschillen. Het UV-licht en de temperatuur hebben een invloed op de duurzaamheid van je fietshelm. De fietshelm kan na verloop van tijd broos worden, ook al is dit niet met het blote oog zichtbaar.

Houd er zeker rekening mee dat je de fietshelm vervangt nadat je ermee bent gevallen. Zelfs als er geen zichtbare schade is aan de fietshelm. Door het feit dat de helm de impact heeft moeten opvangen is deze zijn beschermende werking verloren.

 

WELKE MAAT MOET IK KIEZEN?

Vooraleer je een helm kiest, is het best dat je de omtrek van je hoofd meet met een lintmeter. Weet je de omtrek van je hoofd dan weet je meteen ook wat de maat van je fietshelm is. Plaats daarna de fietshelm op je hoofd. Als je de fietshelm goed kunt aansluiten en deze blijft goed zitten, dan heb je de juiste maat vast. Zorg er ook voor dat de druk rondom je hoofd gelijk verdeeld wordt. We hebben een enorme keuze in fietshelmen van de meest gerenomeerde merken, er zit vast wel iets tussen dat jouw past en binnen je budget valt.


HOE DRAAG IK MIJN HELM?

Plaats de helm op ongeveer 2.5 cm boven uw wenkbrauwen. Dit is ook de plaats waar je je hoofdomtrek hebt gemeten. Laat hierbij de helm niet achterover leunen. Een fietshelm beschermt niet enkel je hoofd, maar ook je slapen. Zorg er ook voor dat je je gehoor of zicht niet belemmert. Neem hiervoor steeds je fietsbril mee als je een helm past.

En denk vooral hier aan; een helm met de correcte pasvorm voel je niet zitten!


Accept

Wij gebruiken cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij ons voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en mogelijk ook buiten onze website volgen.