Wat zijn de verschillen tussen racefiets- en mountainbikehelmen?

 

Tegenwoordig word je raar bekeken als je zonder helm op een fiets rijdt. En eigenlijk is dat maar goed ook. Safety first, dus voordat je op de fiets stapt altijd eerst de helm op. Vroeger maakte men veel minder een onderscheid tussen fietshelmen en voor welke specifieke tak van de wielersport ze het best waren weggelegd. Dat is nu wel even anders.


Zo zijn er helmen die specifiek zijn ontworpen voor gebruik op de stadsfiets of speed pedelec. Daarnaast zijn er echte racefiets helmen en typische mountainbike helmen


Een van de grootste verschillen tussen een mountainbikehelm en een racefietshelm is het klepje aan de voorzijde. Dit is wel aanwezig bij een mountainbikehelm, maar niet bij een racefietshelm. De functie van dit klepje is om loshangende takken uit je gezicht te houden en te vermijden dat er modder in je ogen terechtkomt. Bovendien helpt het ook om de zon te weren. Deze klep is overigens bij de meeste mountainbike helmen makkelijk te demonteren, als je dat wenst.


De meeste mountainbikehelmen hebben ook een wat langere achterkant en zijkant in vergelijking met racefietshelmen. Dit komt doordat bij het fietsen op de weg met de koersfiets een valpartij vaak in de vorm van een schuiver is. Op de mountainbike is de kans groter dat je over de kop gaat en op je achterhoofd terechtkomt.


Typische mountainbike helmen zijn een stuk robuuster dan racefietshelmen. Ze zijn minder gericht op aerodynamica en wegen vaak een stuk meer. Gewicht speelt op de mountainbike namelijk een minder grote rol. Toch zal je in wedstrijden mountainbikers zoals Tom Pidcock, Nino Schurter of Victor Koretzky met een racefiets helm zien rijden. Op het allerhoogste niveau speelt het gewicht - in combinatie met ventilatie en aerodynamica - namelijk wel een grote rol.