Gravelbanden op je racefiets: wat zijn de mogelijkheden?

 

Onderneem jij binnenkort een meerdaagse trektocht met je racefiets of wil je je racefiets (deels) ombouwen tot gravelbike om ook offroad te kunnen fietsen? Door eenvoudigweg gravelbanden te monteren op je racefiets kom je al een heel eind. Al moet je toch met meer zaken rekening houden dan je misschien wel denkt.

Is er genoeg ruimte?

 

Een eerste factor om absoluut in de gaten te houden is het feit of er wel voldoende plaats is om een gravelband te monteren. Specifieke gravelbanden hebben een breedte van 33 mm of meer. Er zijn zelfs gravelbanden met een breedte van 50 mm, dat is ongeveer even breed als een echte mountainbike band. 

 


Als je racefiets is uitgerust met velgremmen, zal een gravelband monteren zeer moeilijk worden. Welke maximale breedte mogelijk is, zal afhangen van de combinatie band-velg-remhoef. Een breedte van 28 mm zal vaak nog mogelijk zijn. In veel gevallen zal 30 mm het maximum zijn.

 


Bij een fiets met schijfremmen is er heel wat meer speling. Er is namelijk geen remhoef die in de weg zit. Toch zijn de mogelijkheden niet eindeloos. De voor- en achtervork is bij een racefiets over het algemeen wel wat smaller dan bij een gravelbike. Er moet bij de voorvork en achtervork minstens 5 mm ruimte zijn aan beide zijden tussen de band en het frame. Als er een steentje in je band blijft zitten, kan dit anders makkelijk tegen je frame schuren. Ook bij het en danseuse fietsen zou minder speling problemen kunnen geven.

 

Wat is de maximale bandbreedte voor mijn wielen?

 

Daarnaast moet je rekening houden met de maximale bandbreedte die mogelijk is voor je wielen. Dit is afhankelijk van de interne velgbreedte. Wat voor jouw wielen de maximale breedte is, kan je online terugvinden. Gelukkig is het bereik van mogelijke breedtes bij de meeste wielen zeer groot. Zo zijn er specifieke racefietswielen waar je in theorie zelfs een band met een breedte van 62 mm op moet kunnen monteren. Maar het kan dus zeker nooit kwaad om even te dubbelchecken!