Hoe vervang je de pedalen van je racefiets of mountainbike?

 

De pedalen op je racefiets of mountainbike zijn een van de onderdelen op je fiets die sterk aan slijtage onderhevig zijn. Bij goed en regelmatig onderhoud kunnen ze in principe jaren mee, maar daarvoor zal je ze wel geregeld eens van de crank moeten halen. Gelukkig is dit helemaal niet moeilijk. Met behulp van enkele tools en wat montagepasta kan je heel makkelijk de pedalen van je racefiets of mountainbike eraf halen en eventueel nieuwe pedalen opnieuw monteren.

 

Pedalen vervangen - benodigdheden

 

Om je pedalen op je mountainbike of koersfiets te vervangen, heb je een inbussleutel van 6 of 8 mm nodig (welke maat is afhankelijk van pedaal tot pedaal) of een pedaalsleutel. Dit is in feite een steeksleutel maat 15. Bijkomend heb je montagepasta nodig en eventueel kruipolie en een lange staaf als de pedalen te vast zitten.

 

Pedalen vervangen - werkwijze

 

De pedalen die op je fiets zitten loskrijgen is vaak het moeilijkste deel van deze klus. Niet zelden zitten die muurvast. Dit is vaak het geval als ze lang niet zijn gedemonteerd of als ze niet zijn ingevet bij het monteren. Om de pedalen los te krijgen draai je tegen de traprichting in. De schroefdraad van het linkerpedaal is dus tegendraads. Dit is een soort veiligheidsmechanisme. Als je pedalen tijdens het fietsen zouden loskomen, draai je ze door vooruit te trappen automatisch terug vast.

 


Soms zitten pedalen muurvast. Dit is vaak het geval bij fietsen die bijvoorbeeld zeer lange tijd buiten staan. Als je pedalen te vast zitten, kan je proberen wat kruipolie op de schroefdraad te spuiten en even te laten inwerken. Krijg je ze nog steeds niet los? Dan is het tijd om de grove middelen boven te halen. Schuif een metalen buis over de steek- of inbussleutel om een groter hefboomeffect te creëren.

 


Als je je pedalen los hebt gekregen, maak je ze schoon. Maak zeker de schroefdraad van de pedalen schoon, alsook de schroefdraad in de crank. Gebruik hiervoor eventueel ontvetter. Smeer dan de schroefdraad van de (eventueel nieuwe) pedalen in met montagepasta. Monteer de pedalen eerst een stuk met de hand, daarna pas met de sleutel. Zo ben je er zeker van dat de schroefdraad recht zit. Let er wel op dat je het linkerpedaal links monteert en de rechterpedaal rechts. Op de as staat onopvallend een L of R

 


Eventueel kan je het laatste stukje vastzetten met behulp van een momentsleutel. Zo ben je er zeker van dat de pedalen niet té vast zitten.