Welke fietsbril kies je bij welke weersomstandigheden?

 

Welke fietsbril je draagt op de fiets is niet alleen afhankelijk van wat je mooi vindt - want ja, het oog wil ook wat. De weersomstandigheden en de omgeving waarin je fietst spelen een veel grotere rol. Zo zal je bij een fietstocht in het donker een andere bril (of toch zeker lens) nodig hebben dan overdag bij felle zon. Hier lees je welke fietsbril je het best gebruikt in welke omstandigheden.


Los van hoeveel zonlicht bepaalde lenzen doorlaten, kunnen lenzen van fietsbrillen ook een speciale functie hebben. Zo zijn er polariserende en contrast verhogende lenzen.

 


Polariserende lenzen: Polariserende lenzen in je fietsbril zorgen ervoor dat je niet verblind wordt door schitteringen op de weg. Als je net na een bui bijvoorbeeld de weg op gaat, ligt er vaak een laagje water op de weg. Zonlicht weerkaatst op dit water en bereikt uiteindelijk je ogen. Een speciale filter op een polarised lens absorbeert deze weerkaatsing waardoor je altijd een goed zicht behoudt.

 


Contrast verhogende lenzen: Daarnaast zijn er ook contrast verhogende lenzen. Met deze soort lenzen zie je eigenlijk beter met zo’n fietsbril op dan zonder. Je ogen hebben zo ook heel wat meer rust. Bepaalde kleuren worden beter gecontrasteerd dan andere. Veruit de meeste Oakley fietsbrillen zijn standaard uitgerust met Prizm technologie. Dit is technologie die kleuren contrasteert. Bij de Prizm Road bijvoorbeeld zijn dit grijs-, groen- en blauwtinten. Bij de Prizm Trail (de lens voor offroad gebruik) zijn dit bruin-, groen- en roodtinten.

 


Vervolgens verschillen fietsbrillen onderling wat betreft lichtdoorlatendheid. Lenzen worden daarom ingedeeld in categorieën op basis van lichtdoorlatendheid. Zo kan je te weten komen welke fietsbril/lens je het best gebruikt bij welke omstandigheden.

 

0 bewolkt weer en schemering tot 20% van het licht wordt geabsorbeerd
1 licht bewolkt weer tot 57% van het licht wordt geabsorbeerd
2 zomerse dagen tot 82% van het licht wordt geabsorbeerd
3 in de bergen, bij sneeuw en aan zee tot 92% van het licht wordt geabsorbeerd
4 gletsjers en hooggebergte tot 97% van het licht wordt geabsorbeerd

 

De meeste fietsbrillen vallen onder categorie 2 of 3 omdat de meeste fietsers overdag fietsen bij lichtrijke omstandigheden. Ga je vaak ‘s avonds fietsen? Dan is een fietsbril met categorie 0 of 1 lenzen echt wel aan te raden. Brillen met lenzen van categorie 4 worden niet aangeraden om te fietsen omdat ze te weinig licht doorlaten. Deze brillen zijn weggelegd voor extreme omstandigheden zoals op open zee of op een besneeuwde bergtop.


Los van deze indeling zijn er ook fotochromatische lenzen bij fietsbrillen. Dit wordt ook wel een meekleurende lens genoemd. De lens zal meer of minder licht doorlaten afhankelijk van de hoeveelheid licht die de lens opvangt. Dit is zeker handig bij het mountainbiken of gravelbiken omdat je vaak en snel wisselt van lichtomstandigheden. Een fotochromatische lens reageert op uv-stralen. De lens zal dus niet verkleuren onder invloed van kunstlicht.