Welke pedalen kies je op je racefiets of mountainbike?

 

De pedalen zijn een van die onderdelen op je fiets waar vaak niet zo veel aandacht aan wordt besteed. Ten onrechte, want goede pedalen kiezen op je racefiets of mountainbike kunnen je comfort en je prestatie echt wel in sterke mate beĂŻnvloeden.

 


Je hebt bij klikpedalen eigenlijk twee keuzes: racefietspedalen en mountainbikepedalen. Mountainbikepedalen zijn eerder klein en je kan aan 2 (of meer) zijden inklikken. Racefietspedalen zijn groter en je kan maar aan 1 zijde inklikken

 


Als je gaat mountainbiken, gravelen of cyclocrossen, kies je best voor mountainbike pedalen van Shimano, Look, Time of Crankbrothers. Je kan met deze pedalen heel makkelijk in- en uitklikken en je bent heel wendbaar. Bovendien maak je dan ook gebruik van mountainbikeschoenen. Bij dit soort schoenen is het schoenplaatje in de zool verzonken zodat het niet beschadigd wordt als je stapt. Zelfs in modderige omstandigheden kan je met mountainbikepedalen makkelijk in- en uitklikken. Bij de meeste mountainbikepedalen kan je aan beide zijden inklikken. Enkele modellen van Crankbrothers hebben zelfs 4 zijden om in te klikken. Sommige mountainbikepedalen zijn voorzien van een soort kooi rond het klikmechanisme. Vaak wordt gedacht dat dit meer comfort biedt, maar dit is niet meteen de hoofdreden. Zo’n kooi biedt vooral bescherming tegen de impact van bijvoorbeeld rotsen. Een nadeel is dat de pedalen een stuk zwaarder worden.

 


Heel wat beginnende fietsers kiezen ervoor om in het begin met mountainbikepedalen te rijden op de koersfiets. Dit komt doordat je makkelijker kan in- en uitklikken en zo sneller gewoon geraakt aan het gevoel van met klikpedalen fietsen. Toch is het beter om met racefietspedalen te fietsen op de koersfiets. Het contactoppervlak is groter waardoor je efficiënter kracht kan zetten en je vermijdt zo dat je een dof gevoel krijgt in je voeten na lang fietsen. Dit dof gevoel zou je met mountainbikepedalen sneller kunnen krijgen.

 


Speedplay doet het net iets anders. De plaatjes zijn groot en klikken over het pedaal. Dit is zowat het omgekeerde dan bij gewone racefietspedalen. De meeste Speedplay pedalen zijn dubbelzijdig te gebruiken. Speedplay pedalen zijn gemiddeld wat duurder en ideaal bij blessuregevoelige fietsers vanwege de zeer ruime afstelmogelijkheden.

 


De verschillen tussen de verschillende pedalen onderling zitten vooral in het gewicht, het gebruikte materiaal (bv. alumunium vs carbon) en de lagering. Bij de duurdere modellen worden gewoonweg betere lagers gebruikt en ze zitten beter afgedicht. Zo heeft modder en regen er minder invloed op.